Szolgáltatás

Statikus honlap – megmutatni, tájékoztatni

Több érv is szólhat amellett, hogy ilyet válasszon a Megrendelő. A kedvezőbb ár mellett az is, hogy sokkal kevesebb munkát igényel a fenntartása, mint a dinamikus oldalaké. Persze lehet egy ilyen weboldal is nagyon jó. És ha stabil, jól megszerkesztett alapokat tudunk letenni, azt bármikor dinamikussá lehet tenni egy viszonylag kisebb befektetéssel.

Lehetőség van még természetesen képgalériát is beilleszteni és más programozással elérhető funkciókkal (pl. naptár) bővíteni a honlapot.

Másik nagy lehetőség még, ha összekapcsoljuk weboldalunkat egy facebook oldallal. Megoldható lesz így az átjárás a kettő között (a honlapon megjelenhetnek a facebook oldal bejegyzései és látogatóink egy kattintással oszthatják meg tartalmainkat saját profiljukban) és ki tudunk használni egy remek, ingyenes marketing lehetőséget is.

Dinamikus honlap – aktív felhasználók

Ennek az alapja egy jó statikus weblap. Ezt lehet különböző funkciókkal teljesebbé tenni. Lehetnek ezek olyanok, amikor lehetővé tesszük a látogatónak, hogy véleményét elmondja (üzenőfal), esetleg szeretnék az oldalunkon közösséget építeni (fórum, chat), vagy akár időpont foglalását is valamelyik szolgáltatásunkra.

Ez kétélű fegyver és sajnos visszafelé is elsülhet, ha nem figyel oda az oldal tulajdonosa. Egyrészt mindig felügyelni kell, hiszen nem lehetünk benne biztosak, hogy minden, az oldalunkat látogató jó szándékkal érkezik hozzánk (és most nagyon finoman fogalmaztam). Másrészt pedig akkor is figyelni kell az oldalon zajló eseményeket, ha nem akar szándékosan ártani nekünk. Egy halódó üzenőfal, fórum vagy chat inkább elriasztja a látogatókat és ugyanilyen hatással van az is, ha az ott folyó „társalgás” túlságosan belterjessé válik. Figyelni kell tehát folyamatosan.

Az időpontfoglalásnál pedig azt kell kivédeni, hogy ne foglalják le csak úgy feleslegesen az időnket, az energiánkat. Hiszen mi nem virtuálisan, hanem valósan létező vendégeket szeretnénk.

Változtatható tartalmú honlap – rugalmasság

Talán nem meglepő, hogy ennek a változatnak is egy jól megtervezett statikus oldal az alapja. Erre egy adminisztrációs felületet készítek, ennek segítségével válik lehetővé az oldal tartalmának szerkesztése.

Ebben is rugalmas vagyok és egyes tartalmak időnkénti frissítésétől a honlap teljes tartalmának bármikori lecseréléséig lehet választani. Lehetőséget tudok adni még képek feltöltésére is a galériába.

Mikor jó ez a megoldás? Amikor az oldal egyes részei gyakran változnak, frissülnek. Aktualitásokat megoszthatunk a facebook-on és (a statikus oldalaknál) megjelenhetnek a honlapunkom, ám előfordulhat, hogy ez már nem elég. Természetesen mindig alaposan megbeszéljük, hogy mit és hogyan lehessen az oldalon változtatni.