Segítség — mi kell a honlaphoz?

Tárhely

Minden, amit a világhálón meg tudunk találni, meg tudunk nézni, az egy úgynevezett webes tárhelyen található. Tehát amit mi szeretnénk megmutatni, azt is egy tárhelyre kell majd feltölteni, vagyis elsőként egy ilyen tárhelyre lesz szükség. A tárhely kiválasztásánál az ár mellett fontos szempont még, hogy az megfeleljen az elkészítendő honlap igényeinek.

Domain név

Ezeket a tárhelyeket az internet egy hosszú számsorral azonosítja. A számítógépnek ez nem okoz gondot, ám mi emberek másképp működünk. Ezért mindenképpen szükség lesz egy domain névre is. Ez az amit a keresőben be tudunk írni, ami azonosítani fogja honlapunkat. Ezért ennek egyedinek kell lennie.

Tartalom

Mint már írtam, minden jó honlap alapja csak az értékes, hasznos tartalom lehet. Ez nem csak a megjelenítendő szövegeket fogja megszabni, hanem azt is, hogy milyen funkciókra lesz szükség a weboldalon.

Dizájn

Mit ér a hasznos és értékes tartalom, ha a látogatók meg sem nézik az oldalunkat? Felmérések igazolják, hogy egy átlagos látogató 10 másodpercen belül hagyja el a weboldalt, ha nem ragadja az a figyelmét. Ezért van szükség jól átgondolt, könnyen kezelhető és áttekinthető felépítésre. Ezért kell a dizájnt alaposan megtervezni.

Programozás - kódok

Amikor az eddigiek már mind megvannak, akkor jön maga a programozás része a munkának. Egy honlap elkészítésének általában ez a könnyebb része, gyorsan el is szokott készülni.

Maga a kód bonyolultsága természetesen attól függ, hogy milyen feladatokat kell ellátnia a weboldalnak. Ehhez igazodik, hogy milyen honlapot készítünk el. Fontos szempont még az is, hogy a Megrendelő milyen mértékben kíván részt vállalni a honlap fenntartásában. (bővebben: Szolgáltatások)

Keresőoptimalizálás

Tehát van egy honlap, ami szép és hasznos. Mennyire hasznos egy láda arany, ami az erdő közepén ismeretlen helyen van elásva? Ugye nem sokat? Ennyit ér az új oldal keresőoptimalizálás nélkül. Ez nem egy rejtélyes varázslat, nagyon is gyakorlatias dolog. Ha valamit keresnek, a felhasználók döntő többsége a Google-n kezd el kutatni. Akkor végzünk jó munkát, ha el tudjuk érni, hogy a honlapot a Google minél könnyebben találja meg. Ezért is ragaszkodom az értékes tartalomhoz, mert ez lesz a keresőben elért jó helyezés alapja is. Hiszen a Google mint szolgáltató érdeke az, hogy a keresőknek olyan honlapokat ajánljon fel, amelyek hasznosak is számukra. Régen ezt trükkökkel is el lehetett érni, ám a Google folyamatosan dolgozik azon, hogy tényleg hasznos és értékes találatokat adjon ki a keresőjét használóknak.