Magamról

Bánságiné Gucky Beáta vagyok. Négy gyermek (közülük kettő már felnőtt egyetemista) anyukája, feleség és középiskolai informatika tanár.

Nem vagyok a digitális kor gyermeke. Fiatal koromban még a vezetékes telefon is ritkaságszámba ment az ismerőseim között, a világháló meg nem is létezett. Sokat tanultam erről az új világról és már tanítom is egy szakgimnáziumban. Azt azonban nem felejtem el, milyen idegen is lehet ez és mennyire nehéz is volt megszokni, megtanulni, majd megszeretni.

Vannak-e még fenntartásaim? Természetesen vannak. Az élet nem a neten zajlik. Az élet igenis az, ami akkor történik meg, amikor kilépek a netről, leteszem a mobilomat.

Mégis miért jó? Mert egy lehetőség. Egy olyan lehetőség, amit kár lenne elszalasztani csak azért, mert idegen, mert rosszra is lehet használni. Mert hiszek abban, hogy használhatjuk jó cél érdekében hasznosan és helyesen. A világháló roppant erős dolog, mindent elbír és mindent kibír. És sokan ezt ki is használják… rengeteg szemét, néha egyenesen káros dolog is található rajta. Ugye nem is kell ezt bizonyítanom, hisz aki egy kicsit is belenéz, rengeteg példát lát erre.

Eddigi életem során sok dologgal foglalkoztam, sokat tanultam, sok tapasztalatot gyűjtöttem. Agrármérnökként végeztem egyetemet, majd számítógép programozást tanultam. Dolgoztam egy ideig értékesítőként is (igen, néha a kudarcainkból is sokat tanulhatunk), évekig voltam főállású anya (ez volt a legjobb állásom), majd megtalált a tanítás. Igen, megtalált. Épp igyekeztem kiheverni az értékesítői munka következményeit, amikor egy régi barátnőm felhívott azzal, hogy volna-e kedvem középiskolában tanítani. Akkor még nem is igazán tudtam, mire mondok igen, de vállaltam. Egy évig az eredeti szakmámhoz (agrár) kapcsolódó tárgyakat tanítottam. Amikor úgy alakult, hogy nem volt szükség tovább a munkámra, rátaláltam egy másik középiskola hirdetésére, amiben informatika tanárt kerestek. Azóta ebben az iskolában tanítok… és nagyon szeretem. Könnyű? Nem! Hatalmas kihívás számomra egy teljesen más világban felnövő generációt tanítani. Ők igazi digitális bennszülöttek és hiába tanítom az informatikát, bevándorlónak tekintenek. És igazából nem is szándékom meggyőzni őket az ellenkezőjéről. Azt szeretném elérni, hogy lássák: lehet másképp is, lehet tudatosabban is és mindenek előtt lehet hasznosan is élni ebben a világban. Nem állítom, hogy ez mindig sikerül, de néha egy icipicit igen.

Visszatértem az értékekhez. Mint ahogy nekem is megvan az a szabadságom, hogy már „csak” azokat a munkákat vállaljam el, amiket értékesnek találok. Mert fontos a pénz, igen. De nem mindenáron és nem csak. Fontosabb számomra, hogy olyan munkát végezzek, amit értékesnek és hasznosnak tartok. Hogy ne a szemetet tegyem vonzóvá és jövedelmezővé a világhálón, hanem – legjobb tudásom szerint – az értékek teremtéséhez és terjesztéséhez járuljak hozzá.

Sok honlapot készítettem már el. Minden munkámban igyekeztem mindig a maximumot beleadni. Mind tökéletes lett? Közel sem. Mert mindig tanultam valami újat, amikor találkoztam valamilyen problémával, próbáltam a legjobb megoldást megtalálni. Ma már a legtöbbet teljesen másképp csinálnám. Mert változtam közben én is. Tanultam és talán fejlődtem is. Meg persze az interneten igazán gyors a változás, szinte naponta fejlődik, alakul minden.

És szívesen segítek. A tudásommal és a tapasztalatommal mindazoknak, akik kérik. És annyira, amennyire szükségük van rá, amennyit elfogadnak belőle. Nem szeretném ráerőltetni magam senkire és szerencsére nekem sem kell elvállalnom csak azokat a munkákat, amiket fontosnak és értékesnek tartok. Nem ítélkezem, csak egyszerűen megtehetem, hogy választok. Ez nagy szabadságot ad nekem is és a megrendelőnek is. Hiszen ha neki nem tetszik a mit csinálok, egyszerűen csak nemet mond. Nem kell magyarázkodni, mentegetőzni.

Így aki engem választ, nem egy szolgáltatást vesz meg. Segítséget kér és kaphat is ahhoz, hogy saját útján induljon, vagy haladjon tovább. Segítséget egy tapasztalt honlapkészítőtől, aki nem sajnálja az idejét, az energiáját. Aki kreatív megoldásokkal és gyakorlatias tanácsokkal fogja segíteni őt az úton, aminek a célja egy értékes, az ellátandó feladatnak legjobban megfelelő, hasznos honlap elkészítése.